top of page
  • Obrázek autoraoutofqueue

Zlín

Aktualizováno: 10. 4. 2019

Dneska tu máme krátký report o návštěvě centra východní Moravy, tedy Zlína. Pokud sem přifrčíte vlakem (ok, přifrčíte není asi správný termín, vzhledem k tomu že sem zajíždí jen osobní vlaky :) ocitnete se pravděpodobně v nejmenším vestibulu vlakového nádraží v kterémkoliv českém krajském městě, nicméně sousední autobusové nádraží už taky není v nejlepší kondici, ale asi je na tom stále lépe než brněnská Zvonařka. Alternativou vlaku je zde proto trolejbus ze sousedních Otrokovic. Dominantou centra jsou budovy bývalého Svitu a velká parkoviště přímo v centru poblíž Velkého kina a hotelu Moskva. Snad ze všech míst ve městě dohlédnete na louky na stráních, takže si vlastně asi nepřipadáte moc jako v městě. Právě čtyřhvězdičkový hotel Moskva poskytuje v určité dny své přízemí pro second handové hrabárny. Pokud vás někdo/něco vytočí, můžete si skočit vyčistit hlavu do relaxačního a meditačního centra Sri Chinmoy, které najdete jen pár kroků od náměstí Míru (hlavní náměstí), nabízí rovněž bezplatné kurzy meditace. Jakmile se uklidníte a toužíte po něčem k snědku, doporučujeme Nový svět vyzdobený barevnými vlaječkami jako někde v Nepálu, možností ochutnat tradiční madeirskou ponchu, vyslechnout si zajímavé cestovatelské přednášky nebo porovnat své znalosti s ostatními v pub kvízu. Další zajímavým zlínským podnikem je Retro, i když to není nikterak skryté, najdete ho přímo na náměstí. Interiér i hudba je laděna do amerického stylu 50.-70. léta alá Pomáda. Obsluha byla velice milá, trošku mimo když jsme se ptaly, co mají za polévku byla nám nabídnutá becherovka hot, ta prý nejlíp zahřeje nebo na dotaz máte něco kromě sladkého, jsme dostaly odpověď máme tu dorty :). Doporučujeme si taky zajít do haluškárny, najdete ji v nenápádném rodinném domku. Pokud byste se chtěli projet v pojízdné kanceláři J.A. Bati ve zlínském “mrakodrapu” (budova 21), nezapomeňte si tento netradiční výtah objednat v obuvnickém muzeu ve 14. budově. Od místních jsme dostaly několik dalších tipů, takže až se oteplí, jistě sem zase zavítáme.


...........................................


Today we want to present you short report about visit of the center of Eastern Moravian region - Zlín. If you roll up to Zlín by train (ok, maybe roll up is not the best term to be used, hence only local trains arrive to the city), you find yourself probably in the smallest hall of a train station of any other regional city. However the neighbouring bus station is not in the best condition itself - but still better looking than Zvonařka in Brno. The alternative transport to train journey is to take a trolleybus from Otrokovice. The landmarks of the city center are buildings of former company Svit and huge parking space right in the city center close to Big Cinema and hotel Moscow. You see green areas from every corner of the city so you don’t feel like in a city in fact.

The 4-star hotel Moscow provides its ground floor to second hand market on selected dates. If you’re mad at someone or about something, you can pop into meditation and relaxation center Sri Chinmoy to get your inner peace back, which is just a few steps from Peace Square (smart planning, wasn’t it :-)). In the center they also offer free meditation courses. Once you’re calm and desire something to eat, we recommend Nový svět (New world), decorated by flags from Himalayas, where you get a chance to taste traditional poncha from Madeira, listening to some interesting travel evenings, or test your knowledge against others at pub quiz. Another interesting place in Zlín in called Retro, even though it’s no so hidden because you find it right at the main square. Interior and music go with American style of 50’s - 70’s like in Grease movie. The service was very nice, slightly out of touch in fairness. When we asked for soup options, we were offered a shot of becherovka - because it warms you up better. Another question if they had anything except sweets, they replied: cakes :-). We also recommend to go to haluškárna, you will find it in an inconspicuous house. If you wanted to take a ride in mobile office of J.A. Baťa situated in Zlín “skyscraper” (building 21), don’t forget to book this unconventional elevator visit in Museum of the South-East Moravia situated in building 14 of the former shoe factory. We’ve got several other tips from the locals, so when the weather gets better we’ll definitely go to Zlín again.



12 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page