top of page
  • Obrázek autoraoutofqueue

Lvov (in queue)

O prvním listopadovém víkendu jsme zavítaly do metropole západní Ukrajiny - Lvova. Tento report je ale protikladem názvu blogu, jelikož fronty tu byly nečekaně téměř všude. K vyhlášeným zážitkovým podnikům totiž díky prodlouženému víkendu a blízkosti polských a běloruských hranic zavítaly davy návštěvníků právě z těchto zemí. Za většinou z těchto podniků stojí organizace !Fest Lviv, která má krom provozu restaurací na svědomí i vaření piva, pečení chleba nebo vlastní zmrzlinu. Nečtěte, pokud chcete zažít momenty překvapení až na vlastní kůži!


Gazova lampa - A začnem tím pro nás nejsilnějším podnikem. Do tohoto čtyřpodlažního podniku se táhla fronta daleko do historické uličky. Pán v cylindru a dlouhém plášti petrolejové barvy postupně vítal a pouštěl dovnitř jednotlivé skupinky podle uvolněného místa u stolů. Vevnitř si můžete objednat drinky všemožných barev a chutí, donesou Vám je následně ve zkumavkách nebo kádinkách. Stěny jsou ověšeny plynovými lampami a čas od času se místností prožene umělý dým.


Kopalnia kavy - Hned jak otevřete dveře, tak Vám do nosu vpluje vůně kávy. Můžete si zajít do kavárny nebo upražit kávu, ale určitě nezapomeňte zfárat i dolů do dolu. Nafasujete před vchodem helmu jako horník a spustíte se do spleti tmavých chodbiček, kde narazíte na vozíky naplněné zrnky kávy a nakonec i na podzemní kavárnu a tady Vám naservírují kávu ve stylu fire show.


Dim legend (Dům legend) - Jedna ze lvovských klasik, s poznávacím znamením, jímž je trabant na střeše, procházela v době naší návštěvy rekonstrukcí, ale to jsme se dozvěděly až vevnitř, když jsme míjely opuštěné místnosti :) I když restaurace nefungovala, tak za návštěvu stála i bezkonkurenčně nejlepší vyhlídka z komína. Naskytne se před Vámi panoráma města, které znají většinou pouze kominíci. Mimochodem kominík je ten, kdo vítá návštěvníky u vchodu a přitom si můžete šáhnout na jeho knoflík a něco si přát.


Opera Bar Underground - Hledání některých zážitkových podniků je samotným zážitkem samo o sobě, často jsou provozovny nenápadné nebo skryty, ale tento podnik najdete hned, jelikož se nachází v budově majestátní opery. Nejprve jsme se setkaly s tímto barem během divadelní přestávky, ale tam nás jejich předražený catering moc neuchvátil, samotný bar si vedl mnohem lépe. Drinky tu nenalívají do obyčejných sklenic, ale každý má svojí speciální, třeba ve formě busty, který vypadala jak Leninova hlava, hřbitovní svíci nebo jsme viděly koktejl podávaný jako transfuze červené a žluté tekutiny, to vše zabalené v tašce první pomoci.


Poshta - Personál v pošťáckém mundúru Vám přinese menu specializujíc se na těstoviny. Než donesou jídlo na stůl máte možnost si vyrobit pohled a pak si ho vlastnoručně natisknout na starém tiskařském stroji. 


Dzyga Art Bar - Tady zaplesají všechny umělecké duše. V chodbě před vchodem je galerie, zaměřená na moderní umění. Uvnitř nás zaujal klavír, zasazený do zdi.


Piana Vyshnia (Opitá višňa) - Až uvidíte postávat početné skupinky lidí různě po centru a držící v ruce číši s rudým nápojem, vězte, že to určitě není nic jiného než zdejší nápoj no. 1 zvaný opitá višeň. Mimochodem ji prodávají i v supermarketech, na letišti... prostě všude. Jen v okolí náměstí jsme našly tři podniky, všechny jsou na stojáka a do všech se táhla dlouhá řada.


The Most Expensive Galician Restaurant- Nejvíce skrytý podnik. Nápovědou mohou být znaky zednářů na zdi vedle schodiště, ale i poté je zde plno dveří, které vypadají, že vedou k někomu do bytu. Nějakému nájemníkovi to už šlo asi na nervy a tak si na dveře napsal, že jeho dveřmi se do restaurace fakt nedostanete :). Správný vchod je přes malou komůrku nenápadného chlapíka v pyžamu, který nejprve dělá, že neví vo co go a chová králíka v kleci. Nicméně na náš den už nebylo volné místo, ale pustil nás dovnitř alespoň si udělat rezervaci na následující večer. Podruhé už jsme tedy věděly kudy. Restaurace je designovaná právě ve stylu Svobodných zednářů, každý sál je designován trochu jinak, tomu našemu dominovalo na zdi připevněné černé BMW ze začátku minulého století. Odskočit si můžete na nepraktický prosklený záchod, zdobený dolarovkama. Ceny v jídelním lístku jsou vynásobeny stem, při placení stačí požádat o slevičku :).


Kryivka - Propagační leták hlásá, že jde o nejnavštěvovanější podnik v Evropě. Toto je ukázka, jak se dá vytěžit z vlastnictví jednoho domu, protože krom Kryivky na stejné adrese sídlí i The Most Expensive Galician Restaurant a High Pretty Kitchen. Kryivku neboli česky Tajný úkryt najdete úplně nejníž, za války si ho oblíbili partyzáni. Heslo pro vstup do podzemí je Slava Ukrajine! Při vstupu nám voják nalil štamprli neznámého nápoje. Stejně jako jinde i tady jsou prostory rozlehlé a najdete tu hned několik místností, krom toho je součástí i dvůr a na něm si můžete prohlédnout dobové motorky, raketovou hlavici nebo si za kulometem představit, jak se odstřeluje město.


Pid Zolotoju Rozoju (Pod zlatou růží) - Ošoupaný interiér zašlý dobou, háčkované ubrusy na dřevěných stolech a židovské svícny všude okolo Vás vrátí do židovské čtvrti nějakého středoevropského města na přelomu 19. a 20. století. Objednaná kofta s pestem z medvědím česneku byla vynikající. Jídelní lístek je bez cen a ceny jsou tu smluvní, při placení se Vás obsluha zeptá, kolik jste ochotni zaplatit a pak se chvíli handrkujete.


Pstruh, chlib ta vino (Chléb, pstruh, víno)- Zapamatujte si tento název restaurace, abyste se pak nedivili, proč v jídelním lístku najdete pokrmy sestavajíc se výlučně z těchto pokrmů. Potemnělé prostory z barevnými lustry, nám známe z osmdesátek působily útulně, ale pokud si sem jdete na hlavní jídlo a chcete něco jiného než rybu, tak asi zamiřte jinam. 


Baczewski - Honosná restaurace Baczewski patří konkurenčnímu řetězci restaurací Kumpel. Tady jsme stály frontu zdaleka nejdelší a to rovnou 2 hodiny! Zdejší all you can eat snídaně, při kterých jsou servírovány nejrůznější delikatesy a do toho zní melodie od klavíristy, sedíc u piana uprostřed zelení zarostlé dvoupodlažní restaurace, jsou vyhlášené široko daleko. K nakopnutí do nového dne nabízí sklenku šampaňského nebo stakany vodky. Tento destilát zřejmě přivedl do restaurace i místní soudružku učitelku s bandou školou povinných děcek. Učitelka nejprve celou frontu obelstila, když si do ní stoupala jen sama a jakmile byla na řadě, tak se začalo trousit asi jejich 30 žáků. Pak se spustil protest a my jsme si připadaly jak někde na majdanu, kdy se překřikoval naštvaný dav a drzá učitelka :) Když jsme ji zahlédly vevnitř, tak byla u kohoutku s vodkou pečená vařená :). Snídaně je podávaná pouze 2 hodiny, takže pokud se dostanete na řadu později, tak musíte počítat s kratší hostinou. Výběr je ale opravdu široký.



16 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page